Personalised Nutrition

Groenten en fruit zijn goed voor een mens, dat staat vast. Maar welke soorten? En in welke combinatie en hoeveelheden? Onderzoekers en ondernemers op de Brightlands Campussen willen de komende jaren een antwoord vinden op deze vragen. Een nieuwe faciliteit op de Greenport Campus in Venlo, de Cooker, moet hierin een belangrijke rol spelen. Uiteindelijke doel is een uitgekiend, individueel voedingspatroon voor iedereen. “Personalised nutrition in plaats van medicijnen.”

De nieuwe medicijnen: groenten en fruit Prof. dr. Theo de Kok staat als wetenschapper met beide voeten op de grond. De als toxicoloog verbonden aan het Maastricht MUMC+ zegt het weinig dat blauwe bessen volgens onderzoek ‘gezond’ zijn. “Er zitten 1500 stofjes in een blauwe bes waarvan een deel met eigenschappen die een positief effect hebben op cellen en DNA. Dat blijkt uit labonderzoek. Maar dat wil niet zeggen dat een mens er per definitie baat bij heeft. Genetische factoren spelen een grote rol, net als al die andere stoffen die een mens binnen krijgt. Stoffen beïnvloeden elkaar en kunnen de werking versterken of verminderen. Bij elk mens zijn de uitkomsten anders. Het kan zelfs zo zijn dat gezonde stoffen negatieve effecten hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval bij sommige vitamine preparaten. Bij een overdosis kunnen die zich ophopen in het lichaam en schade veroorzaken. Daarom is het ook zo lastig om een gezondheidsclaim te leggen. Zeker lange termijn effecten ten aanzien van chronische ziekten zijn erg lastig te bewijzen.”

Ambitie Nuchter dus, de professor, maar tegelijk behept met de ambitie om uit te zoeken wat het ideale voedingspatroon voor de mens zou kunnen zijn. Welke voedingsmiddelen veroudering tegengaan, die ons langer gezond houden en zelfs het gebruik van medicijnen overbodig maken. Daarom is hij met zijn vakgroep een van de drijvende krachten achter de Cooker die over een aantal maanden op de Greenport Campus in Venlo moet verrijzen. Een 13 meter hoge installatie waarin groenten en fruit tot concentraten worden gemaakt. Kosten zeven ton, gefinancierd door de provincie Limburg. In een kortdurend proces wordt het water uit de producten verwijderd waarbij het verlies aan active stoffen minimaal is. Het eindproduct is een poeder of een krokant brokje dat in de dagelijkse voeding verwerkt kan worden. Alle gezonde ingrediënten blijven tijdens het gesloten proces behouden, ook omdat er geen hoge temperaturen nodig zijn. “Handig, omdat we zo veel gemakkelijker aan ons dagelijks vereiste portie van 400 gram groenten en fruit komen. Daarvan weten we zeker dat het in zijn algemeenheid gezond is. We weten alleen niet hoe het precies werkt. De brokjes kunnen gebruikt worden als een soort muesli of als tussendoor snack. Het poeder kan als uitgangsmateriaal dienen voor de voedselprinters die er zitten aan te komen. De perfecte manier om de minimale portie groenten en fruit te eten.”

Effecten Een potentieel interessant project natuurlijk voor voedselproducenten, reden dat ook ondernemers erbij betrokken zijn. Op de lange termijn kan het lucratief zijn als een ondernemer kan claimen dat zijn geperste spinaziepearls artrose voorkomen. Theo de Kok glimlacht. “Misschien”, zegt hij, “maar dat is voorlopig geen doel, ook niet van de betrokken ondernemers. Wij willen samen onderzoeken wat nu precies de effecten zijn als iemand een bepaalde periode elke dag een of meerdere van de concentraten in zijn of haar voeding verwerkt. Dit is een startpunt. We beginnen met enkele eenvoudige voedingsmiddelen waarmee we variëren. We kijken wat de effecten zijn in het lichaam en tegelijk doen we de tests in vitro, in het laboratorium. Een lang en tijdrovend traject, zeer zeker. Want er zijn zo veel voedingsstoffen om te onderzoeken. Vele duizenden en dan wil je ook nog weten hoe die elkaar beïnvloeden. Maar je moet ergens beginnen. Hier op de Brightlands Campussen in Limburg leggen we een basis. In Maastricht doen we de labtests en de klinische trials en in samenwerking met Heerlen verwerken we de data. Geleen heeft een rol in de dragers van de bloedmonsters die gebruikt worden voor het bepalen van de effectiviteit. In Venlo produceren we de voedingsstoffen, de Cooker is in dit verhaal natuurlijk onmisbaar.”

Paspoort Monnikenwerk, maar de professor durft ook te dromen en in de toekomst te kijken. “Stukje bij beetje ontrafelen we het ideale voedingspatroon voor elk mens. We zullen over afzienbare tijd wel exacter kunnen zeggen welke stoffen voor welk mens goed of slecht zijn. Nu al kun je met een druppeltje bloed je DNA-paspoort laten maken. In dat paspoort staat ook welke gezondheidsrisico’s je loopt en welke stoffen die risico’s uitsluiten. Ooit ga je naar de supermarkt waar het paspoort wordt uitgelezen en je precies de voedingsmiddelen meekrijgt die je nodig hebt. Personalised nutrition dus, in plaats van medicijnen. Als toxicoloog kijk ik vooral naar mechanismen die de balans bepalen tussen gezondheid en giftigheid van stoffen. Personalised nutition is de toekomst. En een betaalbare toekomst, want we blijven langer gezond, doen minder beroep op de zorg en op de farmacie.”

Bron

Posted on Dec 05, 2016